Valiliğe arz mı rica mı?
Hiyerarşi açısından, şöyledir: Alt otoriteler için “Rica ederim”, üst, eşit otoriteler için “Size yalvarıyorum”. Dağıtılmış yazışmalarda “Size yalvarıyorum ve lütfen” cümlesiyle sona erer. Şu cümleyle sona erer:
Hangi kurum hangi kuruma arz eder?
Resmi yazılarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta metnin son kısmıdır. Hukuki ve hiyerarşik olarak, alt makamlara yazılan yazılarda “Sizden rica ediyorum.” ifadesi yer alır. Ben arz ederim. Üst ve alt makamlara aynı anda dağıtılan yazılarda “İstiyorum ve talep ediyorum” ifadesi yer alır.
Kim arz eder, kime rica eder?
Genel olanlar dışında hiçbir kısaltma kullanılmaz. Dilekçe yalnızca yetkililere yöneliktir; bireylere yönelik dilekçeler yazılamaz. Üst makam, alt makamdan talepte bulunur ve alt makam, üst makama boyun eğer. Vatandaşlar yalnızca teslim eder.
Ne zaman arz ne zaman rica edilir?
Üst makamdan alt makama gönderilen mektuplarda “Rica ederim” ifadesi, alt makamdan üst ve eşdeğer makama gönderilen mektuplarda ise “Yalvarıyorum” ifadesi kullanılır.
Kaymakam savcıya arz mı eder rica mı?
Kaymakamlar adli makamlara, adli makamlar mülki amirliklere başvuruyor, nezaketin sadece kadın ismi olarak anıldığı yerlerde ise evrak iadesi bir ön yazıyla ve “Bundan sonra yazışma usulünde daha dikkatli olmanız rica olunur.” denilerek başlıyor. Aslında mahkemeler bu konuda kısmen haklı.
Kaymakamlık büyükşehire arz mı eder rica mı?
a) İlgili makamlar arasındaki hiyerarşiye ilişkin olarak: Alt makamlar için “… talep ediyorum” ve üst ve eşit makamlar için “… talep ediyorum”. Cümle şu şekilde biter:
Müfettiş arz mı rica mı?
Her zaman adli ve askeri kurumlara sunulur. Erzak ve pirinç konusunda bir sorun varsa, “Saygılarımla” diyerek sorunu çözebilirsiniz.
Üst makama mail atarken arz mı rica mı?
NOT: Daha yüksek bir otoriteye yazarken, mektubunuzu bir dilekçe yazarken yaptığınız gibi “İtiraz ediyorum” ile bitirin. Unutmayın, daha yüksek otorite daha düşük otoriteden “talep eder”. Daha düşük otorite daha yüksek otoriteden “teslim eder”.
Halka arz için hangi aracı kurum?
Şirket ve/veya aracı kuruluş, halka arz sürecinin erken aşamalarında Borsa ve SPK yetkilileriyle görüşmelere başlar ve gerekli belgeler ve prosedürler hakkında bilgi alır.
Bölge müdürlüğüne arz mı edilir rica mı?
Eşit yetkili kuruluş (bakanlık, bağlı ve ilişkili kuruluşlar ile bunlara bağlı il ve ilçe müdürlükleri, adli makamlar, mülki idare amirlikleri, mahalli idareler veya kolluk kuvvetleri vb.) olması halinde, mektubun içeriğinden bağımsız olarak “teslim” bildirimiyle birlikte adres bildirilmesi zorunludur.
Aynı ünvana arz mı rica mı?
Alt otoritelere yazılan metinlerde “Rica ederim”, üst ve eşit otoritelere yazılan metinlerde “Size yalvarıyorum”, üst ve alt otoritelere dağıtılan metinlerde “Size yalvarıyorum” yazar. Bu şekilde tamamlanır.
Avukat arz eder mi?
Konuşma. 📄Bir avukat gerektirmez. 📄Tanım gereği boyun eğmek, daha yüksek bir otoriteye saygılı bir şekilde boyun eğmek anlamına gelir. Hukuk mesleği, hakları iddia etmekle ilgilidir.
Vali kime arz eder?
(k) Vali Yardımcıları tarafından imzalanan yazılardan Valiye sunulması gerekli görülenler, ilgili Vali Yardımcısı tarafından bir nota ile Ofise iletilir.
Muhtara arz mı rica mı?
Anılan hükümde; “(a) İlgili makamlar arasındaki hiyerarşi göz önünde bulundurularak, alt makamlara yapılan talepler “… rica olunur” ifadesiyle, aynı düzeydeki makamlara yapılan talepler ise “… rica ediyorum” ifadesiyle sonlandırılır.
Mahkemeye arz mı rica mı?
Türk Dil Kurumu’na göre doğru yazımı “anbieten”dir. Yani “arz” kelimesi yan yana değil ayrı yazılır.
Vali adına nasıl yazılır?
3. Cümle içinde özel isim yerine kullanılan resmi veya unvan sözcükleri büyük harfle başlar: Vali dün Uzakdoğu’dan gelen heyeti kabul etti.
Üst makama mail atarken arz mı rica mı?
NOT: Daha yüksek bir otoriteye yazarken, mektubunuzu bir dilekçe yazarken yaptığınız gibi “İtiraz ediyorum” ile bitirin. Unutmayın, daha yüksek otorite daha düşük otoriteden “talep eder”. Daha düşük otorite daha yüksek otoriteden “teslim eder”.
Arz rica nasıl kullanılır?
Hiyerarşi açısından, alt makamlara iletilen yazışmalar “Rica ederim” şeklinde, üst ve eşit makamlara iletilen yazışmalar ise “Rica ederim” şeklinde hitap edilir. Şu cümle ile sonlandırılmalıdır: Üst, eşit ve alt makamlara iletilen yazışmalar “İzninizle” veya “Yalvarıyorum/lütfen” şeklinde hitap edilir. Şu cümle ile sonlandırılmalıdır:
Arz rica kaldırıldı mı?
3- Rehbere göre: “Bilgilerinizi talep ediyorum.” Kullanımı resmi yazışmalardan kaldırılmıştır. Ayrıca, resmi yazışmalarda üst makamlara sunulan önerilerde: “Kendimi takdirinize sunuyorum,” “Kendimi onayınıza sunuyorum.” gibi kullanımlar kılavuzda yer almamaktadır.