Türkiye’nin şiveleri nelerdir?
Bunların en önemlileri Türk, Azerice, Türkmen, Kazak, Karakalpak, Kırgız, Özbek, Uygur, Tuvan, Yakut, Tatar, Başkurt ve Çuvaş’tır.
Orta Türkçe şiveleri nelerdir?
Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Volga Bulgar Türkçesi.
Kaç tane Türk lehçesi vardır?
Ağız; Çok eski bir dönemde ayrılan, yazılı metinlerle takip edilmeyen, önemli fonolojik ve morfolojik farklılıklar gösteren dil dalıdır (Buran ve Alkaya, 2013: 41). Türk dili; Çuvaşça, Yakutça ve Türkçe olmak üzere üç lehçeye ayrılır. Türk dilinden ilk ayrılan dil Çuvaşça, ikinci ayrılan dil ise Yakutça olmuştur.
Tarihi Türk şiveleri nelerdir?
Türkçe, Azerice, Türkmence, Kazakça, Kırgızca ve Özbekçe ülkelerinin ulusal dilleridir. Ayrıca bazı özerk Türk cumhuriyetlerinde ve Türk bölgelerinde resmi diller vardır: Çuvaşça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Tatarca, Başkurtça, Yakutça, Hakasça, Tuvanca, Altayca ve Çin’de Uygurca.
Ege şivesi mi ağzı mı?
Tüm bu bilgiler doğrultusunda Ege bölgesinde kullanılan dil Türkçenin Ege lehçesi kısmını temsil etmektedir. Ege bölgesinin farklı illerinde lehçeler mevcuttur. Örneğin; Muğla şivesi, Aydın şivesi veya Denizli şivesi gibi.
Oğuz grubu şiveleri nelerdir?
Günümüzde güneybatı lehçe alanında (Oğuz) yer alan lehçeler; Türk Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Horasan Türkçesi, Halaç Türkçesi ve Gagavuz Türkçesi olarak sıralanmaktadır.
İstanbul şivesi mi ağzı mı?
Türkiye Türkçesinin genel kabul görmüş ve yazılı lehçesi İstanbul lehçesidir. İstanbul lehçesi Rumeli lehçelerinden biri olduğundan, yazı dili bir Rumeli lehçesinden gelişmiştir.
Ege şivesi hangi illerde var?
Yer yer farklılıklar göstermekle birlikte Balıkesir’de, hatta Çanakkale, Manisa, Kütahya’nın bazı kesimlerinde, İzmir’in (bugünkü) ilçelerinde, Uşak’ta, Burdur illerinde, Afyon’un güneyi ve merkezinde, Isparta’nın güneyinde, Antalya’nın batısında konuşulan mahalli ağızdır.
Batı türkçesi kaça ayrılır?
Batı Türkçesi, Hazar Denizi’nin güneyinden batıya doğru yayılan Batı Türklüğünün yazı dili olarak 13. yüzyıldan itibaren kullanılmıştır. Batı Türkçesi, tarihi süreçte üç döneme ayrılır: Eski Anadolu Türkçesi, Osmanlı Türkçesi ve Türkiye Türkçesi.
Kürtçe hangi dil ailesinden?
Kürtçe veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İran dillerinin kuzeybatı İran koluna ait olup, doğu ve güneydoğu Türkiye, kuzey Suriye, kuzey ve kuzeydoğu Irak ile batı İran’da yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Türklerin ilk ana dili nedir?
Altaycanın ana ortak ata dili varsayımsal bir dildi ve elbette bir adı yoktu. Akrabalık teorisinin destekçileri bu varsayımsal dile Altay dili (Altay) adını verdiler. Türkiye’deki Türkçenin tarihi, bu teorik olarak inşa edilmiş Altayca dilden ayrılmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan Türk diliyle başlar.
Çuvaşça lehçe mi?
Türkologlar arasında Çuvaş Türkçesi ile Saha/Yakut Türkçesinin Türkçenin uzak lehçeleri olduğu konusunda görüş birliği varken, Halaç Türkçesi bazı Türkologlarca Oğuz grubu Türk lehçelerinden biri olarak kabul edilmekte; bazı Türkologlar ise uzak lehçeler kategorisinde olduğunu belirtmektedirler.
Türkçenin şîveleri nelerdir?
Türkçenin yakın lehçeleri Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Uygurca, Başkurtça, Gagavuzca, Nogayca, Altayca, Çuvaşça, Yakutça vb.’dir.
Dünyada Türkçe konuşan kaç ülke var?
TürkçeTürkçe TürkçeTelaffuzTürkçe telaffuzu: [ˈtyɾc.t͡ʃe]AnadiliTürkiye, Kuzey Kıbrıs, Kıbrıs, Almanya, Bulgaristan, İran, Kuzey Makedonya, Yunanistan, Azerbaycan, Romanya, Kosova19 satır daha
Kuzeydoğu grubu Türk lehçeleri nelerdir?
Bu sınıflama Kırgız, Kumuk, Karaçay, Balkar, Tobol, Baraba vb. gibi Altay, Teleüt ve Kumandı lehçelerini kapsamaktadır. Tek heceli ve çok heceli sözcüklerin sonundaki /γ/ sesinin tamamen kaybolduğu veya ikili ünlüye dönüştüğü Türk lehçeleriyle birlikte değerlendirilmiştir.
Türk dilinin şive grupları nelerdir?
1. Çuvaş grubu 2. Güneybatı veya Oğuz grubu 3. Kuzeybatı veya Kıpçak grubu 4. Güneydoğu veya Uygur grubu 5. Kuzeydoğu veya Sibirya grubu 6. Yakut grubu 7. Halaç grubu.
Şive örnekleri nelerdir?
Biçim ve ses bakımından pek az farklılık gösteren ve bilinen bir zaman diliminde ana dilin farklı kollarına ayrılmış olan dallara lehçe denir. Kazakça, Azerice, Özbekçe vb. Bunlar Türkçede kullanılan aksanlardır. Türkiye sınırları içinde en çok konuşulan dil Türkçe ise buna örnek olarak “Türkiye Türkçesi” gösterilebilir.
Hangisi Türkçenin şivelerinden biridir?
Türkçenin yanı sıra Azerice, Başkurtça, Çuvaşça, Kazan, Tatarca, Kazakça, Kırgızca, Nogayca, Özbekçe, Türkmence ve Yakutça da Türk dil ailesinin en çok konuşulan üyeleridir.
Türkçe en çok hangi dile benziyor?
Türkçeye en çok benzeyen dil Moğolcadır. Ayrıca Tungus-Mançu dili bir Altay dilidir ve Türkçeye yakın kabul edilir. Ural dillerine ait olan Fin ve Macar dilleri de Türkçe ile uzaktan akrabadır. Korece ve Japonca dilleri de Türkçe gibi çok heceli ve eklemeli dillerdir. Ancak bunlar Türkçeye benzemez.